Cena primátorky statutárního města Jihlavy

Za přínos pro sport

Cena primátorky

František Nosek

TJ Sokol Bedřichov, volejbal

Mimo jiné osobnosti právě i jihlavskému rodákovi, jenž minulý pátek oslavil 72. narozeniny, vděčí krajské město Vysočiny za to, že je baštou dívčího, potažmo ženského volejbalu. František Nosek patří k trenérským a funkcionářským ikonám sportu pod vysokou sítí.

„Děkuji rodině, která mi volejbal toleruje. Dále všem kolegům trenérům, protože s některými to táhnu opravdu dlouhá léta. A především chci poděkovat rodičům, že nám důvěřují, že to děláme dobře. Bez jejich podpory by to nešlo…,“ vzkázal.

Kariéru kouče zahájil František Nosek v roce 1982 u starších žákyň Bedřichova. Vypomáhal s výchovou dívek napříč všemi kategoriemi. Jeho rukama prošly nejen budoucí rekreační volejbalistky, ale i ligové hráčky a reprezentantky. K treneřině přidal i funkci předsedy oddílu, kterým je dodnes.

V roce 1988 založil, a pořád organizuje, vysočinskou ligu čtveřic, určenou nejmenším volejbalistům. Tuto oblíbenou soutěž vyhledávají i týmy z jiných krajů.

František Nosek je „držákem“ rovněž v profesním životě. Od roku 1971 je jeho jediným zaměstnavatelem jihlavský Motorpal, kde je považován za strojařskou kapacitu. „Prošel jsem tam několika profesemi, takže ta práce nebyla pořád stejná,“ vysvětlil, jak mohl dlouho vydržet na jednom místě.