Sportovec roku

Sportovec roku

Eduard Kubelík

Atletika Jihlava - atletika

Výrazný talent české atletiky, který se stal vůbec prvním juniorským sprinterem, který zvládl 200 metrů pod 21 vteřin. Je úřadující vicemistr Evropy na trati 200 m, jímž se stal v estonském Tallinu, kde bral stříbro za nový národní juniorský rekord 20,82. Na Mistrovství světa juniorů v Nairobi se dostal do semifinále, kde zaběhl čas 20,65. Čas ale znehodnotila nedovolená podpora větru +2,3 m/s. Medaile získal také na Mistrovství ČR juniorů na tratích 100m a 200m - 1. místo, na Mistrovství ČR mužů do 22 let na trati 200m získal 2. místo a v hale se získal mistrovský titul na tratích 60 a 200 m.

Další umístění:
2. místo: Marek Prášil orientační běh – SK OK Jihlava
3. místo: Adam Valenta box – SK Jihlava/Gauner club

 

Kolektiv roku

Kolektiv roku

Vysočina Gladiators - muži

americký fotbal

Vysočina Gladiators je klub amerického fotbalu, který vznikl před deseti let v Chotěboři a více než dva roky čekal na svojí první výhru v soutěžním zápase. V té době byl považován za výkonnostně nejhorší tým v ČR. V roce 2015 se klub přesunul do Polné a poté o rok později do Jihlavy, kde působí dodnes. Právě první rok působení v Jihlavě, tedy 2016, přinesl gladiátorům také první titul, a to ve čtvrté - nejnižší lize. Od té doby postupovali Gladiators soutěžemi každoročně výše a výše, až v roce 2019 působili poprvé v nejvyšší české lize, kde obsadili celkové třetí místo. O rok později vyhrál všechny své soutěžní zápasy, ale průběh ligy ukončila epidemie covidu. Na titul mistrů ČR si tedy museli Gladiators počkat ještě o rok déle, kdy loni v září před domácími fanoušky v Jihlavě porazili nejstarší český klub - Prague Lions a mohli slavit historický úspěch. Díky tomu dostali pozvánku i do prestižní evropské soutěže CEFL Cup, kterou odehrají v roce 2022 souběžně s českou ligou.

 

Trenér roku

Trenér roku

Viktor Ujčík

HC Dukla Jihlava, lední hokej

Bývalý vynikající útočník, který ukončil kariéru v lednu 2014. Viktor Ujčík nesmazatelně patří ke zlaté generaci 90. let české reprezentace, vytvořil elitní formaci po boku Vladimíra Růžičky, odehrál za reprezentaci celkem 165 mistrovských utkání, ve kterých svým soupeřům nastřílel dohromady 57 branek. Je držitelem 3 zlatých a 1 bronzové medaile z MS, je vítězem ligy s Duklou Jihlava a dvojnásobným vítězem finské ligy s Karpatem Oulu. Je držitelem řady dalších ocenění a medailí. Trenérem Dukly se stal v listopadu 2019. Hned v následující sezóně 2020-2021 byl manažery Chance Ligy vyhodnocen trenérem sezony, když dovedl svůj tým HC Dukla Jihlava k boji o postup do nejvyšší soutěže, kdy po velkém boji podlehli Jágrovu Kladnu 3:4 na zápasy.