Sportovec roku

Sportovec roku

Lucie Janýrová

JPK Axis Jihlava - plavání

Plavkyně Lucie Janýrová je sportovní jedničkou jihlavského regionu za kalendářní rok 2019. Místo galavečera se konalo neformální setkání.

Na předávací ceremoniál čekali vítězové Sportovce Jihlavska 2019 déle než jejich předchůdci, ale pamětní poháry už mají ve vitrínkách. Opožděné vyhlášení jubilejního 20. ročníku ankety se konalo první červnové pondělí odpoledne ve Velké gotické síni jihlavské radnice. Číslem jedna se stala teprve šestnáctiletá plavkyně Lucie Janýrová.

„Uplynulý rok byl hodně úspěšný, hlavně letní sezona a mistrovství republiky. Jsem ráda, že někdo ocenil moji dřinu a výsledky,“ řekla členka plaveckého klubu Axis a nástupkyně Tomáše Fučíka, Vojtěcha Simbartla a Terezy Horákové, kteří královskou anketu Jihlavské unie sportu (JUS) v minulosti rovněž opanovali.

Druhé místo obsadil mladý útočník hokejové Dukly Tomáš Chlubna, třetí skončil ostřílený basketbalista BC Vysočina Martin Novák (nebyl přítomen). „Hlasování bylo vyrovnané. Lucie i Tomáš měli stejný počet bodů. Pro vítězku rozhodlo to, že plavání je více individuální sport než hokej,“ vysvětlil předseda JUS Vítězslav Holub.

Lucie Janýrová v krátkém rozhovoru s moderátorem Radovanem Daňkem prozradila, že při nabírání objemu uplave i 12 kilometrů denně. „To lze v jihlavském pětadvacetimetrovém bazénu?“ Kolik je to obrátek?“ ptal se Daněk. Začalo počítání. Kalkulačky v hlavách naplno cvakaly.

Symbolickou jedničku z matematiky obdržel ten nejpovolanější – předseda Českého svazu plaveckého sportu Petr Ryška. „Je to 480,“ ohlásil.

Pandemie koronaviru pochopitelně ovlivnila i Sportovce Jihlavska. Nikdy v historii se anketa nevyhlašovala v tak pozdním termínu. Místo galavečera se uskutečnilo neformální setkání vítězů, pořadatelů a hostů v omezeném počtu lidí. Každý měl v kapse připravenou roušku, židle v sále byly rozmístěny v předepsané vzdálenosti.

„Je nám velice líto, že jsme nemohli pořádat vyhlášení v tradičním formátu. Jako na potvoru to vyšlo na dvacáté výročí ankety. Měli jsme připraveny banery s fotografickým i výsledkovým průřezem všemi ročníky a další věci,“ uvedla ředitelka Jihlavských listů (JL) Eva Krpálková.

Co se oproti předchozímu roku téměř nezměnilo, byly tváře oceněných, respektive sportovní odvětví. V mládežnické anketě opět triumfovala kickboxerka, tentokrát Sára Macková. Fotbalistky FC Vysočina obhájily prvenství ve čtenářské anketě a díky trenérovi Petru Pešoutovi znovu sklidili vavřín i basketbalisté.

Naopak úplnou premiéru měl strongman sport (neplést se silovým trojbojem), reprezentovaný favoritem čtenářů JL Ludvíkem Langem. „Konečně jsem něco vyhrál,“ smál se sympatický vazoun.

 

Kolektiv roku

Kolektiv roku

FC Vysočina Jihlava – muži

fotbal

Jak se ulít z tréninku? Návod poskytne fotbalista Tomáš Smejkal. Zatímco seděl v gotické síni jihlavské radnice, jeho spoluhráči se připravovali na důležité utkání v Líšni (remíza 1:1). „Já trénovat nemusím. Delegovali mě, abych převzal cenu,“ žulil se.

FC Vysočina vyhrál v kolektivech jak čtenářskou (ženy), tak odbornou anketu. Muži vybojovali v roce 2019 v domácích zápasech rekordních 45 z 50 možných bodů. Ve Fortuna:Národní lize obsadili druhé místo a stejná příčka jim patřila po podzimní části aktuálního ročníku. Jenom prvoligová baráž, kde řádili rozhodčí, nedopadla podle představ Jihlavanů.

Jestliže koronavirová pauza někomu ublížila, jsou to právě Smejkal a spol. Po restartu soutěže nemohou najít optimální výkonnost. „Věřím, že se zvedneme, protože chceme minimálně obhájit barážové pozice,“ dodal mládežnický reprezentant.

 

Trenér roku

Trenér roku

Petr Pešout

BC Vysočina

Na loňský úspěch basketbalistů v kolektivech navázal jejich nadřízený. Petr Pešout se dočkal odměny za práci, jakou pro jihlavský klub odvádí. Držet ryze amatérský tým v konkurenci profíků v horní polovině 1. ligy (finále a čtvrtfinále play off), je kumšt.

„Ale my nehrajeme kvůli penězům. Děláme basket, protože nás baví a máme dobrou partu,“ zdůraznil Pešout, jenž se věnuje i mládeži (loni 4. místo v národním finále kategorie U13). Pořád platí, že basketbal je sport pro vysoké děti?

„Kdepak. Je to sport pro každého,“ odmítl otřepanou frázi. „Ano, výška je pochopitelně důležitá, protože kluby pořád vybírají hlavně urostlé hráče, ale chybějící centimetry můžete nahradit přemýšlením, rychlostí, vytrvalostí a zarputilostí,“ nabídl Petr Pešout recept, jak udělat kariéru pod vysokými koši.