Anketa Jihlavských listů

 Sportovec roku

Pavel Bartoň (Eurofoam Sport Team)

Pavel Bartoň (Eurofoam Sport Team)
horská kola


Cyklistika je v kurzu. Loni vynesla absolutní prvenství Renatě Paulíčkové (OK Jihlava), letos pomohla k čtenářským vavřínům Pavlu Bartoňovi, členovi volného sdružení převážně amatérských sportovců Eurofoam Sport Teamu, jehož nejpočetnější skupinu tvoří milovníci horských kol.

„Nejlepší cyklistika je silniční, takže ti, kdo jezdí horská kola, jsou takový “odpad“,“ smál se budoucí manžel a tatínek, jehož přítelkyně s ním vyráží na cyklotůry. „Když jedeme třeba v Rakousku kopec ve dvou tisících, tak je na laně,“ dodal.

Bartoň je vítězem čtenářské ankety v pravém slova smyslu. Čtenáři Jihlavských listů totiž navrhli zařadit jeho jméno do soutěže krátce před uzávěrkou nominací. „Všem moc děkuji za hlasy,“ zdůraznil závodník, jenž za rok našlape třináct až patnáct tisíc kilometrů. „V autě mám najeto více,“ culil se.

Pavel Bartoň dosáhl v loňském roce několika velmi dobrých výsledků na domácí i zahraničních scéně. Z mistrovství republiky přivezl stříbro, na závodech Rakouského poháru v Langenlois obsadil třetí místo. Česká pohárová scénu mu vynesla druhou a třetí příčku.

Sportovec roku Sportovec roku Sportovec roku Sportovec roku
Pořadí sportovců:
Pořadí Jméno Kolektiv Sport Hlasy
1 Pavel Bartoň Eurofoam Sport Team horská kola 774
2 Stanislav Tecl FC Vysočina Jihlava fotbal 509
3 Ilona Beranová KK Jihlava kynologie 404

 Kolektiv roku

JPK Axis Jihlava (dospělí)

JPK Axis Jihlava (dospělí)
plavání


Kolektivní stálice okresní i krajské ankety doplavala k dalšímu pódiu a léto vystřídalo zimu. Loni totiž čtenáři JL dosadili na trůn krasobruslařky jihlavské Dukly (oddíl Starlets).

„Chtěla bych všem poděkovat za hlasy i za to, že máme v Jihlavě dobré zázemí. A ty výsledky, no… Vidíte, jak to dopadlo,“ řekla závodnice Nela Čermáková.

Jihlavský plavecký klub Axis v loňském roce plnil stránky novin mimořádnými úspěchy. Muži například obsadili druhé místo ve finále mistrovství republiky družstev a poté vybojovali v novém českém rekordu zlato ve štafetě 4x100 m polohově. Ženy pro změnu vylovily dva mistrovské bronzy ve štafetách na 4x100 a 200 m volný způsob.

„Těch úspěchů bylo napříč všemi kategoriemi podstatně více. Řekl bych, že máme za sebou na domácí scéně pravděpodobně nejúspěšnější rok v historii klubu. Na té mezinárodní je pořád co zlepšovat,“ dodal Ryška.

Přání jeho svěřenců do budoucna? „Chtěli bychom mít s holkami společné šatny,“ přiznal v žertu závodník Libor Kuchyňa.

kolektiv roku kolektiv roku kolektiv roku kolektiv roku
Pořadí kolektivů:
Pořadí Kolektiv Sport Hlasy
1 JPK Axis Jihlava (dospělí) plavání 549
2 FC Vysočina A-tým fotbal 472
3 Taneční klub Street Busters Jihlava (junioři) street dance 300

 Trenér roku

Trenér roku

Vladimíra Pokorná (HC Dukla Jihlava mládež)
krasobruslení


Sličné juniorky na bruslích sice prvenství v kolektivech neobhájily, ale krasobruslařský oddíl nemusí smutnit. Vítězné žezlo převzala trenérka žákyň Vladimíra Pokorná.

„Být trenérkou roku 2012 je stejné jako v roce 2011 nebo 2010. Jsem stejnou trenérkou, jakou jsem byla vždy,“ řekla bývalá aktivní krasobruslařka, která v současnosti uplatňuje své zkušenosti v dívčí skupině Ice Flowers.

„Krasobruslení jsem okusila jako závodnice i trenérka. Každé má svoje, ale když trénuji děti, mám velkou radost z toho, že jim něco předávám,“ přiznala.

Vladimíra Pokorná věří, že v Jihlavě, potažmo na Vysočině vyrostou krasobruslařky, které jednou promluví do pořadí světových soutěží. „Tři moje odchovankyně jsou momentálně na světovém šampionátu v synchronizovaném bruslení v Bostonu.“ Tip na výsledek? „To nelze odhadnout,“ dodala.

Trenér roku Trenér roku Trenér roku Trenér roku
Pořadí trenérů:
Pořadí Jméno Kolektiv Sport Hlasy
1 Vladimíra Pokorná HC Dukla Jihlava - mládež krasobruslení 607
2 Jaroslav Wasserbauer Sokol Jihlava judo 602
3 František Komňacký  FC Vysočina Jihlava  fotbal 463