Zvláštní cena primátora statutárního města Jihlavy

 Za celoživotní přínos pro sport

cena primátora

Oldřich Benáček (hokejbal, lyžování)


Nestor jihlavského hokejbalu platil v mládí za sportovního obojživelníka. Věnoval se fotbalu, hokeji, hokejbalu, stolnímu tenisu nebo plavání. „Momentálně je mi nejbližší lyžování. Když se nám podaří projet tratě pro běžkaře a vidím jejich spokojené tváře, mám z toho radost,“ řekl Benáček.

Na jihlavskou hokejbalovou scénu vstoupil v roce 1998, kdy začal pracovat s týmem Flyers. “Letce“ dovedl v roce 2003 k vítězství v první národní lize. Později trénoval juniory SK Jihlava, s nimiž získal mistrovské stříbro (2006). Kromě trenérské role zastával Benáček také funkci předsedy oddílu SK Jihlava, za jehož působení prošlo hokejbalové hřiště pod autobusovým nádražím nezbytnou rekonstrukcí.

„Trénoval jsem poctivé sportovce, kteří chtěli mít výsledky. Vychoval jsem i reprezentanty, kteří hráli na mistrovství světa v hokejbale, tak snad to bylo dobré,“ dodal skromně Benáček, jenž před příchodem k hokejbalistům pomáhal založit lyžařský oddíl při TJ Sokol Bedřichov a podílel se na výstavbě prvního lyžařského vleku na Čeřínku.

Lék Oldřicha Benáčka na dlouhověkost? „Pohybovat se, sportovat a dodržovat životosprávu. Pivo i alkohol jsem pil rád, ale v rozumné míře,“ pousmál se.

cena primátora cena primátora cena primátora cena primátora