Zvláštní cena primátora statutárního města Jihlavy

 Za celoživotní přínos pro sport

Karel Wagner

Karel Wagner (atletika)


Současné generaci jihlavských atletů toto jméno zřejmě příliš neřekne, zatímco pro pamětníky slavného období TJ Spartak Jihlava z 50. a 60. let minulého století zůstává Karel Wagner atletickou ikonou, která už padesát let drží krajský rekord v běhu na 100 metrů (čas 10,8).


„Současní atleti jsou na tom lépe, než jsme byli my. Ale aby šla česká atletika nahoru, potřebovala by dobrého trenéra. A ten zatím není,“ zhodnotila 72letá legenda situaci na české scéně.


Karel Wagner zasvětil královně sportu prakticky celý život. V dorostenecké kategorii byl držitelem rekordu v běhu na 110 m překážek. Ve výše zmíněném období patřil k nejlepším atletům Spartaku a na základě svých výkonů se stal jako jediný jihlavský závodník členem tehdejšího ATK Praha (později Dukla).


Po návratu do Jihlavy brzy ukončil závodní činnost a začal se věnovat trénování mládeže. Později vykonával funkci rozhodčího, konkrétně v disciplínách běh přes překážky, skok do dálky a sprint.


A když byla řeč o sprintu, nemohl se moderátor nezeptat na současnou modlu běžeckých tratí, Jamajčana Usaina Bolta. „Má dlouhé nohy a takový pomalejší krok. Ale zároveň rychlý krok,“ usmál se Wagner.“

Karel Wagner Karel Wagner Karel Wagner Karel Wagner